Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twarda czekolada 1/2 tabliczki
mleko 1/2 szklanki
jaja 3 sztuki
cukier puder 3 łyżki
mąka 2 łyżki
margaryna 2 łyżki
zapach waniliowy 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy

Margarynę rozpuścić, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, podgrzewać 1-2 minuty ciągle mieszając. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka, dodać mleko (3 łyżki) i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę mleka, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i stopniowo wlewać do naczynia z masłem i mąką. Masę podgrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieje i będzie odstawać od boków rondla. Dodać cukier i zapach waniliowy, zagotować i zestawić z ognia.
Jaja rozbić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać po jednym do masy czekoladowej, stale mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę delikatnie, lecz dokładnie wymieszać z masą czekoladową.
Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem napełnić masą do połowy wysokości. Wstawić natychmiast do b.gorącego piekarnika i zapiekać bez przykrycia przez ok.30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 10.09.2011 00:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak