Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aroniówka, czyli nalewka z aronii

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 5 szkl
liście wiśni 140 szt
aronia 1,30 kg
Kwas cytrynowy Prymat 2 opak
cukier 2 szkl
miód pszczeli 1 słoiczek mały
spirytus 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Aroniówka, czyli nalewka z aronii

Kroki postępowania

1
Do garnka wlać wodę, włożyć liście wiśni i aronię, gotować 25 minut na wolnym ogniu.
Krok 1 - Aroniówka, czyli nalewka z aronii foto
2
Następnie odcedzić sok z aronii przez sitko i jeszcze raz odcedzić przez gazę. Do odcedzonego soku dodać cukier, miód, kwaski cytrynowe. Garnek z sokiem postawić jeszcze na parę minut na ogniu, aby składniki połączyły się i żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonego soku dodać spirytus, wymieszać.
Krok 2 - Aroniówka, czyli nalewka z aronii foto
3
Przelać przez lejek do butelek, zakręcić, odstawić na kilka dni.
Krok 3 - Aroniówka, czyli nalewka z aronii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.01.2017 10:45
Jedna z lepszych nalewek
matii6 11.09.2011 16:57
jak duże ma być opakowanie kwasku cytrynowego tzn ile gram
ziutula
ziutula 02.09.2011 22:24
tak kieliszeczek przed snem.....pomarzyć..
sylwia / sytofala 02.09.2011 22:12
a mąż mnie ostatnio pytał co zrobimy z aronii , to ma teraz odpowiedź:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak