Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron cytrynowy z pieprzem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
oliwa 1 łyżeczka
jajko 2 szt.
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
skórka z cytryny 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron cytrynowy z pieprzem

Kroki postępowania

1
//ogólnie proporcje na 3 porcje - w nawiasach na 4// Do zbiornika robota kuchennego przesiać mąkę (35 dag). Dodać startą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny (1,5 szt.), pieprz (3/4 łyżeczki) i oliwę (2 łyżeczki), po czym wbić jajka (3 szt.). Na najwyższych obrotach wymieszać całość (można mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać najpierw ze skórką cytrynową i pieprzem, zrobić dołek i wlać do niego oliwę i wbić jajka. Zagniatać ciasto zbierając systematycznie mąkę od środka).
Krok 1 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
2
Powstałą kruszonkę zagnieść rękoma - w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Zależeć to będzie od wilgotności mąki i wielkości jajek.
Krok 2 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
3
Gotowe ciasto podzielić na 3-4 części i każdą z nich oprószyć mąką.
Krok 3 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
4
Przepuścić każdą przez maszynkę do makaronu (lub rozwałkować ręcznie na oprószonym mąką blacie na pożądaną grubość) ustawiając najpierw szerokość 1. Złożyć pasek na pół i przepuścić przez maszynkę jeszcze raz. Potem przepuścić jeszcze dwukrotnie ustawiając na 3 i 5.
Krok 4 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
5
Pokroić na spaghetti lub wstążki.
Krok 5 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
6
Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju przez 3-4 minuty. Najlepiej spróbować... Musi być al dente.
Krok 6 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto
7
Szybka propozycja:
1 porcja makaronu cytrynowego z pieprzem,
1 opakowanie \"Pesto z pestkami dyni\",
15 dag żółtej cukinii,
starty parmezan do posypania.

Makron ugotować i odcedzić. \"Pesto\" przygotować wg przepisu na opakowaniu, choć ja zastąpiłam olkiwę olejem spod suszonych pomidorów. Do gęstego sosu dodać startą na grubej tarce cukinię i chwilę potrzymać na ogniu. Gorący makaron przełożyć z powrotem do garnka, dodać sos i wymieszać. Wyłożyć na półmisek lub bezpośrednio na talerze i podawać posypany parmezanem.
Krok 7 - Makaron cytrynowy z pieprzem foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.07.2013 10:15
szybki i bardzo smaczny obiad
zuzanna_z 30.10.2011 16:12
ciekawe
kotlet 24.09.2011 23:39
taki makaron to jest coś...
Misiek1 06.09.2011 18:55
Musi smakować wyśmienicie:)
ziutula
ziutula 03.09.2011 08:54
wygląda smacznie i apetycznie...
sylwia / sytofala 02.09.2011 22:10
musi mieć interesujący smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak