Sposób przygotowania

Można potraktować jako danie obiadowe lub ciepłą przekąskę .

Białe kiełbasy parzyć we wrzątku przez 10 minut ( zagotować wodę – włożyć do niej kiełbasy i trzymać na małym gazie bez gotowania ).Wyjąć by ostygła .Osuszyć ręcznikami kuchennymi .
Ciasto przekroić na 4 części . Boki każdego kawałka naciąć paski .Ułożyć na nim kiełbasy . Ciasto składać tak by tworzyło wokół kiełbasek plecionkę . Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Posypać sezamem i pestkami dyni . Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Piec 25 minut na złoto .
Podawać jako ciepłą przekąskę zaraz po upieczeniu ( jak postoi to kiełbasa może puścić sok i ciasto nasiąknie robiąc się wilgotne ) . Doskonale smakują z dodatkiem żurawiny, lub barszczu białego do popicia .
do popicia .
Dobrze jest tak zawijać kiełbaski by pomiędzy paskami ciasta były lekkie luzy by w trakcie pieczenia kiełbasa odparowywała bo jak zawinie się szczelnie to czasem ciasto może miejscami być wilgotne ( ale smaczne mimo to ).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    Zaciekawił mnie ten przepis napewno zrobię
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    zbliżają się święta ciekawy sposób na białą kiełbaskę:)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszna kiełbaska nie tylko w święta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !