Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki bananowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jaja 2
woda szklanka
sól 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
cynamon i cukier
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowe

Myję jajka w gorącej wodzie, następnie rozbijam je i oddzielam żółtka od białek.

Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na pianę, co nie wypada z naczynia. Pianę odstawia na bok.

Do miski wrzucam mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i dolewam wody, i miksuję to wszystko ma jedwabistą masę - wody dodaję tyle, by otrzymać masę o gęstości gęstej śmietany.

Trzy banany obieram i kroję na plasterki, następnie zaś rozgniatam niezbyt dokładnie widelcem, tak by stanowiły masę, ale z wyczuwalnymi grudkami.

Tak rozgniecione banany, ubite białka i masę mieszam razem ze sobą.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę zgrabne [albo i mniej zgrabne - w końcu to niedzielny poranek i kto by się takimi szczegółami przejmował...] placuszki - jeden placuszek to około łyżka masy. Placuszki są gotowe, gdy przepięknie rumiane z obu stron. Podczas smażenia wydzielają bardzo miły, słodkawy zapach - na pewno zwabią wszystkich domowników do kuchni!

Kiedy któraś porcja placuszków się smaży, obieram pozostałe banany i kroję na ukośne plasterki,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 17.11.2012 10:09
bardzo fajne i szybkie
szyba 02.09.2011 21:36
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak