Sposób przygotowania

Myję jajka w gorącej wodzie, następnie rozbijam je i oddzielam żółtka od białek.

Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na pianę, co nie wypada z naczynia. Pianę odstawia na bok.

Do miski wrzucam mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i dolewam wody, i miksuję to wszystko ma jedwabistą masę - wody dodaję tyle, by otrzymać masę o gęstości gęstej śmietany.

Trzy banany obieram i kroję na plasterki, następnie zaś rozgniatam niezbyt dokładnie widelcem, tak by stanowiły masę, ale z wyczuwalnymi grudkami.

Tak rozgniecione banany, ubite białka i masę mieszam razem ze sobą.

Na patelni rozgrzewam olej i smażę zgrabne [albo i mniej zgrabne - w końcu to niedzielny poranek i kto by się takimi szczegółami przejmował...] placuszki - jeden placuszek to około łyżka masy. Placuszki są gotowe, gdy przepięknie rumiane z obu stron. Podczas smażenia wydzielają bardzo miły, słodkawy zapach - na pewno zwabią wszystkich domowników do kuchni!

Kiedy któraś porcja placuszków się smaży, obieram pozostałe banany i kroję na ukośne plasterki,

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    szyba

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    bardzo fajne i szybkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !