Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimakowe bułeczki z serem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1,5 szk
żółtko jajek 2 szt
margaryna Kasia 125 g
cukier 3/4 szk
drożdże 75 g
twaróg 300 g
gęsta śmietana 4 łyżka
kisiel wiśniowy 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimakowe bułeczki z serem

Mleko lekko podgrzać i dodać do niego drożdże, 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki.
Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Margarynę stopić i ostudzić.
Twaróg dokładnie utrzeć lub zmielić, dodać śmietanę i 3 łyżki cukru oraz kisiel i wymieszać.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać resztę cukru, żółtka, margarynę i wyrośniete drożdże.
Wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na dwie części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość około 5 mm tworząc prostokąt.
Na każdy placek rozsmarować po 1/2 masy, zwinąć w rulony.
Każdy z rulonów pociąć na kawałki grubości 2-3 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Posmarować rozmieszanym białkiem.
Bułeczki zostawić do wyrośnięcia, po czym piec je w 160 stopniach przez 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak