Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny sos pomidorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
cebula 50 dkg
ocet 6% 0,2 litra
cukier 15 dkg
musztarda ostra 20 dkg
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1 szt
sól do smaku
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka
papryka mielona 1/2 łyzeczki
ziele angielskie 5-6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny sos pomidorowy

Pomidory z obraną cebulą rozgotować i przetrzeć przez sito.Przelać do płaskiego i płaskiego garnka aby odparować ,ciągle mieszając(do połowy ilości)Z gazy zrobić woreczek i włożyć do niego gałkę,ziele,gorczycę i pieprz, woreczek włożyć do przecieru. dodać cukier,ocet oraz sól.Pod koniec odparowywania wyjąć woreczek z przyprawami. Mieloną paprykę i musztardę dodać pod koniec ogrzewania przecieru. Sos powinien mieć konsystencje śmietany.Po zestawieniu z ognia przełożyć do słoiczków.(najlepiej małych,ponieważ po otwarciu szybko się psuje)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak