Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno kukurydziane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka kukurydziana 200 g
drożdże świeże 50 g
sól 2 łyżeczka
cukier 1 łyżka
margaryna Kasia 50 g
białko 1 szt
woda letnia 1,5 szk

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno kukurydziane

Margarynę stopić i przestudzić.
Drożdże rozrobić z cukrem aż będą płynne.
Dodać do drożdży wodę, sól, margarynę i wodę oraz obie mąki i dokładnie wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Z gotowego ciasta formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą bułeczkę leciutko naciąć na krzyż i posmarować rozmąconym białkiem.
Odczekać aż bułki wyrosną.
Piec je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od mocy pieczenia piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 14.04.2012 07:38
U mnie w domu często goszczą domowe bułeczki, teraz chyba kolej na ten przepis :)
Barbara33 29.03.2012 08:32
fajne
cukiereczek 12.11.2011 08:41
Już czuję ich piękny zapach

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak