Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzeszki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 0,5 kg
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
jajko 2 szt
margaryna palma 1 kost
cukier waniliowy 1 opak
mąka 3 szkl
masło 1 kost
spirytus 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 0,5 szkl
kakao 2,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Orzeszki

Kroki postępowania

1
Margarynę palmę posiekać nożem z mąką i cukrem. Następnie do margaryny dodać 2 jajka, cukier waniliowy, sodę i cukier puder. Zagnieść ciasto, wyrobić na gładką masę. Ciasto rozwałkować. Patelenkę z foremką na orzeszki, wysmarować tłuszczem. Foremki wylepić ciastem i piec na złoty kolor.
Krok 1 - Orzeszki foto
2
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę, do utartej masy dodać kakao i orzechy i spirytus, dokładnie wymieszać. Upieczone orzeszki, ostudzić, nałożyć masę, przykryć drugą połówką.
Krok 2 - Orzeszki foto
3
Gotowe orzeszki wyłożyć na talerze
Krok 3 - Orzeszki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 09.01.2014 14:28
Uwielbiam je :) Smakują mi też z nadzieniem z mleka w proszku.Był przez jakiś czas problem z kupnem "patelni" do orzeszków, ale ostatnio pojawiły się elektryczne wypiekacze (jak gofrownica) - ciekawe, czy sprawdzają się przy tego typu orzeszkach ...
Misiabe 02.09.2011 22:41
Suuuper!
ziutula
ziutula 02.09.2011 22:30
też je jadłam u babci, a foremki gdzie można kupić?
Dorota59 02.09.2011 19:01
pamiętam te orzeszki z dzieciństwa, niestety nie mogę kupić nigdzie tej formy do pieczenia orzeszków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak