Sposób przygotowania

Do garnka należy wlać 2,5 l wody . Wkładamy wędzone żeberko i gotujemy przez 5-10 minut. Wrzucamyliście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu.
Marchew, pietruszkę, seler obieramy, płuczemy a na koniec ścieramy tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę.1/3 pokrojonej cebuli i starte warzywa wrzucamy do garnka. Następnie gotujemy 10-15 minut aż warzywa zmiękną.

posiekaną kapustę kiszoną dodajemy do gotujących się warzyw . Tak oto gutujemy na wolnym ogniu przez okres około 60 minut. Podczas gotowania dochodzi do sytuacji, ze zupa odparowuje, więc uzupełniamy ją przegotowaną wcześniej wodą.

Ziemniaki należy obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku.

Boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Po ok 2 minutach dokładamy resztę cebuli, która nam zostałą i przesmażyć ją razem ze skwarkami.

Gdy kapusta już będzie miękka dodajemy do niej ziemniaki oraz podsmażony boczek z cebulką.Wszytso gotujemy ze sobą około 5 minut. Doprawić mielonym kminkiem i jeśli trzeba to dodać jeszcze trochę pieprzu.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Lidia6

    pyszny taki kapuśniaczek z kiszonej kapusty
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    dawno nie jadłam kapuściniaku
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    bardzo lubie kapusniak !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna28

    smaczny:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    dawno nie robilam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !