Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik wiedeński

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 35 dkg
drożdże 1.5 dkg
mleko letnie 1/2 szklanki
masło 30 dkg
jajko 1 szt
sól szczypta
Masa serowa
jajko 2 szt
cukier 12 dkg
sól 1/4 łyżeczki
ckórka otarta z cytryny 1/2 szt
MASA JAJECZNO-MAŚLANA
masło 18 dkg
cukier 1 1/2 kg
laska wanilii 1/2 szt
jajko 4 szt
mąka 4 łyżki
płatki migdałowe 3 dkg
twaróg 1/2 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik wiedeński

Mąkę przesiewamy i niewielką ilość odkładamy do miski,robimy dołek i wkładamy rozkruszone drożdże i powoli wlewamy letnie mleko i dokładnie mieszamy.Posypujemy cienką warstwą mąki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na pół godziny.Masło rozpuszczamy i mieszamy z jajkami.Do wyrośniętego ciasta dodajemy tłuszcz z jajkami i wyrabiamy drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę.Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy do momentu gdy będzie już gładkie,następnie formujemy kulę i ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.Masa serowa-Jajka ubijamy mieszamy z cukrem,solą skórką z cytryny i ucieramy na kremową masę,następnie dodajemy stopniowo po łyżce sera cały czas ubijając na gładką puszystą masę.Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wałkujemy je na wielkość blachy i formujemy nieco wyższy rant,nakłuwamy widelcem i smarujemy masą serową.Masa jajeczno-maślana-Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i wanilię pózniej mąkę i stopniowo kolejne jajka.Masę jajeczną wykładamy na masę serową i posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy 30 min w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna152 10.06.2012 07:45
super
kate.500 09.06.2012 10:17
boski
Emiliozo 22.09.2011 09:30
uwielbiam serniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak