Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i niewielką ilość odkładamy do miski,robimy dołek i wkładamy rozkruszone drożdże i powoli wlewamy letnie mleko i dokładnie mieszamy.Posypujemy cienką warstwą mąki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na pół godziny.Masło rozpuszczamy i mieszamy z jajkami.Do wyrośniętego ciasta dodajemy tłuszcz z jajkami i wyrabiamy drewnianą łyżką dodając stopniowo pozostałą mąkę.Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy do momentu gdy będzie już gładkie,następnie formujemy kulę i ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 min.Masa serowa-Jajka ubijamy mieszamy z cukrem,solą skórką z cytryny i ucieramy na kremową masę,następnie dodajemy stopniowo po łyżce sera cały czas ubijając na gładką puszystą masę.Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wałkujemy je na wielkość blachy i formujemy nieco wyższy rant,nakłuwamy widelcem i smarujemy masą serową.Masa jajeczno-maślana-Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę,dodajemy jajko i wanilię pózniej mąkę i stopniowo kolejne jajka.Masę jajeczną wykładamy na masę serową i posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy 30 min w 200 stopniach.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    uwielbiam serniki
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    boski
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna152

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !