Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułki razowe śniadaniowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 250 dag
mąka pszenna 100 dag
sól 1 łyżeczka
masło 30 dag
drożdże 15 dag
cukier 1 łyżka
mleko 100 ml
woda letnia 75 ml

Przepis i sposób przygotowania na: bułki razowe śniadaniowe

Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i cukrem. Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne-ok 10 min W razie potrzeby podsypać mąką pszenną. Uformować kulę. Podzielić ją na 10 części. Uformować z nich bułeczki. Wyłożyć na blachę. Odstawić do lodówki na noc. Rano gdy bułki trochę podrosły. Zrobić na nich nacięcie na pół. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić bułki. Piec do zarumienienia się bułek ok 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 25.12.2012 22:27
super
Grazyna0211 13.10.2012 12:33
bardzo apetyczne te bułeczki
Małgorzata106 09.01.2012 19:04
super
Dorota59 18.11.2011 16:48
ja też
sylwia / sytofala 02.09.2011 13:13
uwielbiam świeże ciepłe pieczywko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak