Sposób przygotowania

Maslo rozpuscic i trzymac bardzo cieple. Suche skladniki dobrze wymieszac w misce. Maslanke wymieszac z mlekiem w osobnym naczyniu, dodac bialka i dobrze wymieszac. Zoltka wlac do malej miseczki i stopniowo, ciagle mieszajac wlewac gorace maslo - powinna utworzyc sie gesta emulsja, wlac ja do mieszanki mleczno-maslankowej, dobrze wymieszac. Calosc wlac od razu do suchych skladnikow i wymieszac tylko do momentu az skladniki sie polacza. Masa moze wygladac na lekko grudkowata, tak ma byc. Ukladac placuszki wielkosci 1/4 szklanki na rozgrzanym tluszczu (najsmaczniejsze sa smazone na masle oczywiscie) i smazyc 2-3 minuty na pierwszej stronie, przewrocic i dosmazyc 1-2 minuty na drugiej. Podawac z syropem klonowym, lbu kazdym innym, smazonymi jablkami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !