Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Józefinka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
jajko 4 sztuki
cukier 25 dag
mąka pszenna 8 dag
mąka ziemniaczana 8 dag
proszek do pieczenia 1 opakowanie
rodzynki 5 dag
cukier puder 15 dag
sól do smaku
orzechy włoskie 10 drobno posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Józefinka

Oba rodzaje maki przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.Jajka utrzeć z cukrem do białości,następnie po łyżce dodawać tłuszcz,mąkę i rozdrobnione orzechy.Na koniec dodać rodzynki i dobrze wymieszać.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką keksowej formy,wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 60 minut.Ostudzić.Cukier puder wymieszać z kawą i ucierać,dodając po jednej 3-4 łyżki wody tak,aby powstał dość gęsty lukier.Posmarować placek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dariusz8 01.04.2013 19:21
Dobre ciasto.
jola1512 03.06.2011 10:02
extra
novita26 06.05.2011 13:48
mniam
Norgiusz 06.04.2011 07:13
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak