Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gałeczki mięsne w zalewie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 50 dag
cebula 1/2 sztuki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
mleko 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Gałeczki mięsne w zalewie

Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, jajka, tartą bułkę, 3 łyżki mleka (można dodać wodę). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować małe kuleczki i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z ketchupem. Następnie dodać pieprz, ziele angielskie, cukier, sól. Cebulę pokroić w krążki lub piórka. Ogórki pokroić w plasterki. W nie za dużym naczyniu wszystko układać warstwami. To znaczy mięsne kuleczki przełożyć cebulą i ogórkami i tak na zmianę. Wszystko zalać przestudzoną zalewą i schłodzić 4-5 godzin w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak