Sposób przygotowania

Składniki:
* # ok.40 dag prostokątnych herbatników maślanych
* # 1 l mleka
* # 20 dag margaryny
* # 1 szklanka cukru
* # 1 cukier waniliowy
* # 0,5 l malin z cukrem (po odsączeniu soku-najlepiej zasypać maliny cukrem dzień wcześniej i postawić w słonecznym miejscu a potem zlać sok)
* # 5 kropel olejku migdałowego (niekoniecznie)
* # cukier puder do posypania
* # 1 szklanka +1 łyżka mąki krupczatki
* # 4 żółtka

Dużą blachę 25*40cm wyłożyć folią spożywczą.Ułożyć na dnie warstwę herbatników. Do garnka wlać 2,5 szklanki mleka,włożyć margarynę,wsypać cukier i cukier waniliowy i podgrzać.Dołożyć maliny i zagotować. W międzyczasie zmiksować 1,5 szklanki mleka z żółtkami i mąką krupczatką. Wlać tak przygotowany budyń do gotującego się mleka malinowego.Gotować razem przez chwilę mieszając.Gorącą masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.Lekko przycisnąć.Przykryć folią spożywczą blaszkę (dzięki temu wierzchnia warstwa herbatników zmięknie od ciepłej masy). Gdy ostygnie zdjąć wierzchnią folię,posypać cukrem pudrem i wstawić na kilka godzin do lodówki,by można było swobodnie kroić. Porcje kroić na łączeniu ciastek, aby wyglądały jak prawdziwe napoleonki-tyle,że malinowe. Ciastka są pyszne i nie za słodkie.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    rewelacja
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ale fajnie wymyśliłaś!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    apetyczne to ciacho:)
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    może uda mi się jutro jeszcze nazbierać malin , chętnie bym zrobiła takie cudo malinowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 2
    original
    Opublikowano

    magduś83

    ciekawy wariant
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Jak tylko pojawi? si? maliny, musz? wypróbowa?:) Do ulubionych:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jodaj

    pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    Pacia

    ciekawe...
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    GGABI

    wygląda, że warto zrobić
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    ciekawy smak takich napoleonek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !