Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapleśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna 1 kostka
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
śmietana 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
dżem jabłkowy 1 słoik
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zapleśniak

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie. Wybić jajka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do ciasta. Do mąki dodać margarynę pokrojoną w kostkę, cukier i śmietanę. Zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i zagnieść na gładką masę. Ciasto schłodzić. Jedną częścią jasnego ciasto wylepić przygotowaną blaszkę. Na ciasto wyłożyć dżem jabłkowy wymieszany z cukrem waniliowym ew. starte jabłka. Na to skubiąc palcami położyć ciemne ciast. Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na kakaowe ciasto. Na wierzch położyć ostatnią część ciasta.Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak