Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z warzywami po chińsku

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

krewetki duże 15 sztuk
cebula biała 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
kiełki sojowe garść
fasolka szparagowa garść
sos sojowy 3 łyżki
miód 3 łyżki
tabasco 1 łyżeczka
ziarna sezamu 2 łyżki
groszek 4 łyżki
cukinia 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z warzywami po chińsku

Krewetki obgotować w osolonej wodzie i po ostygnięciu zdjąć pancerzyki, pozostawiając ogonki.

Warzywa pokroić: cebulę w półtalarki, cukinię i marchew w słupki, paprykę w paski. Fasolkę i groszek obgotować w osolonej wodzie.

W woku na oleju podsmażyć marchew, cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodać kiełki, fasolkę i groszek.

Przygotować sos: połączyć sos sojowy z sosem pikantnym (np. tabasco), miodem, sezamem i pieprzem. Wymieszać i wlać do woka. Dodać krewetki.

Smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać z ryżem, bądź kuskusem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 24.11.2012 20:03
przyznajde-nie jadlem
Motorek 01.09.2012 09:05
smaczne
Andysz 19.04.2012 00:57
uwielbiam krewetki;)
SylwiaMagdaSabin 26.02.2012 20:30
superowe
GGABI 19.09.2011 21:24
smaczne pewnie były

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak