Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z sosem śliwkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dkg
cukier 5 dkg
jajko 3 szt
skórka z cytryny do smaku
twaróg 50 dkg
sól do smaku
sos
śliwki 0,5 kg
cukier 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
pieczywo czerstwe 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z sosem śliwkowym

Kromki chleba rozkruszamy i mielimy w maszynce. Masło i cukier ucieramy na pianę-dodając stopniowo jajka. Następnie dodajemy twaróg, zmielone pieczywo, skórkę z cytryny, mieszamy i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Formujemy 12 kulek, gotujemy je 15 min we wrzącej, osolonej wodzie. Śliwki dusimy z cukrem, zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Knedle polewamy sosem śliwkowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 14.06.2014 17:37
dawno nie jadłam knedli
Wafelek2601 11.02.2014 09:21
bardzo dobre
Krystyna32 27.11.2013 09:14
fajny przepis
adam1f 05.09.2012 00:07
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak