Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantna wołowina z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 0,5 kg
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
cebula 1 sztuka
cynamon 0,5 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
harissa 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczki
sól
czosnek 2-3 ząbki
mąka razowa
tłuszcz do smażenia
bulion warzywny 1-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: pikantna wołowina z warzywami

Kroki postępowania

1
Mięso dokładnie umyj i osusz, najlepsze będzie takie, jak na zdjęciu - lekko poprzerastane, ale nie tłuste.
Krok 1 - pikantna wołowina z warzywami foto
2
Mięso pokrój w paski (ok 2cm szerokości), oprósz mąką, dodaj przyprawy oprócz soli, wymieszaj i odstaw na chwilę
Krok 2 - pikantna wołowina z warzywami foto
3
Warzywa zetrzyj na tarce lub pokrój na zapałkę
Krok 3 - pikantna wołowina z warzywami foto
4
Podsmaż najpierw mięso, potem dodaj warzywa i jeszcze chwilę podsmaż.
Krok 4 - pikantna wołowina z warzywami foto
5
Przełóż do naczynia do zapiekania lub rondla o grubym dnie, wlej bulion lub wodę. Przykryj i wstaw do piekarnika (ok 100 stopni) na 3 godziny. Oczywiście jeśli podniesiesz temperaturę czas się skraca.
Krok 5 - pikantna wołowina z warzywami foto
6
Po upływie 3 godzin zajrzyj do mięsa, zamieszaj, jeśli mięso jest już miękkie posól
Krok 6 - pikantna wołowina z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 04.02.2012 00:15
dobra
Anna146 01.09.2011 18:50
danie wygląda super, aż chce się spróbować
stokrotka 01.09.2011 12:27
smaczne
ewasylwia 01.09.2011 11:39
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak