Sposób przygotowania

Drożdże trzeba rozmieszać z cukrem i ciepłą wodą i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski z drożdżami, dosypać sól, i wszystko wymieszać.
W rondelku roztopić masło, wlać mleko i śmietanę (najlepiej 18%), po ostudzeniu dolać do miski.
Ciasto wyrabiać rękami na gładką masę i odstawić piękne, jednolite ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie moczymy rodzynki w gorącej wodzie i przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ciasto wałkujemy na kształt prostokąta
Rozsmarowujemy ostudzony budyń i posypujemy rodzunkami. Zwijamy jak roladę i kroimy mniej więcej centymetrowe plastry.
Bułeczki układamy na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia- pamiętając o odstępach!
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę posypujemy grubym cukrem.
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    Mhmmmm, jejku, aż u mnie w domu zapachniało :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    W składnikach brakuje 1/2 szklanki mleka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Jakoś nigdy nie robiłam drożdżówek z budyniem, nie wiem, dlaczego. Mimo, że bardzo je lubię i kupowałam zawsze takie :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ilona15

    niby proste \"danie\", ale aż ślinka cieknie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    tomosatomos

    super
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !