Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki cukiniowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 kg
mąka pszenna 100 g
jajko 3 sztuki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa cała Prymat
mleko 3 łyżki
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki cukiniowe

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy, przekrajamy w zdłuż na ćwiartki i ze strony bez skórki posypujemy solą, zostawiamy na pół godziny, po tym czasie zlewamy wodę i ręcznikiem papierowym wycieramy warzywa. Następnie cukinię trzemy razem ze skórką na tarce i średnich oczkach.
Krok 1 - Placuszki cukiniowe foto
2
Dodajemy jajka, mleko, mąkę, sól, pieprz i swieżo startą gałkę i dokładnie meiszamy łyżką wszystkie składniki
Krok 2 - Placuszki cukiniowe foto
3
Na rozgrzanej patelni, na oleju, smażymy niewielkie placki, aż zarumienią się z dwóch stron
Krok 3 - Placuszki cukiniowe foto
4
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Krok 4 - Placuszki cukiniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak