Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
marchewka 1/2 kg
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 1 szklanka
cynamon 3 łyżeczki
orzechy 50 g
rodzynki 50 g
czekolada deserowa 100 g
czekolada mleczna 100 g
mleko 4 łyżki
jajko 3 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Jajka ubijamy z cukrem za pomoca miksera, potem dodajemy mąkę z proszkiem i soda, cynamon i olej i dokładnie meiszamy.
marchewkę obieramy i trzemy na drobnej tarce, dodajemy do ciasta, razem z sokiem. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy. dodajemy posiekane orzechy i rodzynki, mieszamy.
Ciasto przekładamy do dwóch blaszek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut.

Obie czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy.

Upieczone, ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 21.10.2012 21:51
takiego nie próbowałam
zuzanna_z 01.05.2012 13:42
uwielbiam
tomosatomos 08.04.2012 07:36
mniam
Sylwia56
Sylwia56 09.03.2012 18:04
wspaniałe
caralajna 12.01.2012 11:23
super, bo ma dużo marchewki w stosunku do mąki
bami 24.10.2011 00:17
Bardzo lubię ciasto marchewkowe, ale takiego z polewą czekoladową jeszcze nie próbowałam - istna rewelacja! :)
Weronika_eM 01.09.2011 21:27
super
Emilia22 01.09.2011 08:33
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak