Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 2 kostki
cukier 2 szklanki
ser biały 1 kg
jajko 7 sztuk
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 opakowania
brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier waniliowy 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami

KRUCHE CIASTO:
Wrobić ciasto z: trzech szklanek mąki, jednej kostki masła, trzech łyżek cukru, pięciu żółtek (białka pozostawić na pianę), trzech łyżeczek proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, większą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lub wyłożonej pergaminem blasze, drugą, mniejszą część włożyć do zamrażalnika.
MASA SEROWA:
Do sera (jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić) dodać dwa całe jaja, 2 szklanki cukru, roztopione i wystudzone masło oraz budynie śmietankowe (wsypać). Po wymieszaniu mikserem wyłożyć na przygotowane kruche ciasto.
PIANA Z BIAŁEK:
Ubić panię z pięciu białek oraz pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na masę serową.
Na ciasto, masę serową i pianę z białek ułożyć pokrojone w plastry brzoskwinie (lub inne owoce). Na koniec zetrzeć na tarce (z grubymi oczkami) drugą, mniejszą część ciasta.


Piec godzinkę w 180 stopniach.
Piec 1 godzinę w uprzednio nagrzanym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 08.09.2011 22:15
pyszotka
Emiliozo 01.09.2011 20:56
robiłam podobne niedawno

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak