Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowo- śmietankowo-kawowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl.
mąka ziemniaczana 1/2 szkl.
mąka 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Masa śmietanowa:
śmietana 30% 3/4 l
cukier waniliowy 4 szt.
MASA KAWOWA;
śmietana 30% 1/2 l
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowo- śmietankowo-kawowe

cukier puder 3łyżki,żelatyna prymat 1 łyżeczka,kawa rozpuszczalna 5łyżek,ponadto:rodzynki do dekoracji,orzechy włoskie siekane 10dkg. najpierw przygotować biszkopt jasny ubić białka na sztywno z cukrem dodać żółtka w oddzielnym naczyniu wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać łyżką wylać na blachę i upiec w temp.180st.ok.15min.następnie upiec biszkopt ciemny ubić białka z cukrem dodać żółtka w oddzielnym naczyniu wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać łyżką wylać na blachę tej samej wielkości i upiec w temp.180st.ok.15min.i jeszcze został nam ostatni biszkopt jasny z orzechami robimy podobnie jak przy biszkopcie pierwszym jasnym tylko na koniec wsypać posiekane drobniutko orzechy włoskie wymieszać łyżką i wylać na blachę takiej samej wielkości i upiec w temp.180st.ok.20min.wszystkie biszkopty wystudzić jeśli będą za grube to przekroić na połowę w naczyniu ubić śmietanę na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i na koniec wlać rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę dokładnie wymieszać trochę masy odłożyć do dekoracji i układać na blachę biszkopt jasny następnie wylać połowę masy wyrównać i przykryć ciemnym biszkoptem wylać resztę masy wyrównać i położyć biszkopt z orzechami następnie przygotować masę kawową ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i kawy rozpuszczlnej na sztywno na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody wymieszać i wylać na biszkopt orzechowy wyrównać nożem z ząbkami lub specjalną szpatułką z pozostałej masy śmietanowej tortownicą robić po wierzchu rozetki i układać na ich czubkach rodzynki można także dla dekoracji posypać kawą mieloną lub kakaem, warstwy:biszkopt jasny,masa śmietanowa,biszkopt ciemny,masa śmietanowa,biszkopt z orzechami,masa kawowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyś 13.09.2013 22:47
jak z cukierni. super ciasto.
Renataj 19.05.2013 00:23
Rewelacyjnie i apetycznie wygląda.
Wacław 17.05.2013 09:43
pyszne nie tylko do kawki :)
AURELKA 06.04.2013 10:23
znakomicie się prezentuje
Iwusia 01.12.2012 23:03
wygląda bardzo smacznie
Iwona51
Iwona51 09.12.2011 10:34
extra
Teresa19 27.11.2011 08:54
pyszne ciasto
Grazyna0211 13.11.2011 14:27
super ciasto!
magduś83 18.09.2011 13:55
ekstra wyglada ciekawe jak smakuje
agnieszka137 05.09.2011 23:23
jakie smakowite!!!
Robert10 01.09.2011 21:24
znakomicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak