Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z białek z bakaliami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
białko 1,5 szklanki
mak suchy niemielony 1 szklanka
rodzynki 1 szklanka
kandyzowana skórka pomarańczow 1 szklanka
masło roztopione 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki
mascarpone 100 gram
śmietana kremówka 30 gram
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z białek z bakaliami

POLEWA
mascarpone 100 gramów
śmietana kremówka 30 gramów
cukier puder 1 łyżka

DODATKOWO:
mak 1 łyżka

Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, mak i bakalie.
Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Ciągle miksując wlewać chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
Przelać do keksówki 8x27 cm. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 200*C.
POLEWA: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na gładką masę. Rozsmarować na zimnym cieście, posypać makiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 04.07.2013 23:20
bardzo pyszne
alaaa 24.01.2013 21:35
świetne ciasto
anemon 06.05.2012 17:06
Ten przepis rozwiązuje problem nadwyżki białek.
czekoladka_m 06.05.2012 12:41
na pewno zrobię, bo często zostają mi białka:)
Grazyna0211 25.04.2012 11:35
świetny pomysł można w smaczny sposób wykorzystać białka jajek
Miki 30.03.2012 22:12
mniam
caralajna 08.02.2012 11:33
extra, czasem nie ma co z białkami zrobić
anemon 03.01.2012 19:20
\"Piegusek\" - podoba mi się taka nazwa, bo u mnie to zwykłe ciasto na białkach.
Sarenka 03.01.2012 19:12
Znam to ciasto pod nazwą piegusek. Z bakaliami jeszcze nie próbowałam, a ciasto jest pyszne!!!
IZABELA29 27.11.2011 18:09
świetnie wygląda
anemon 13.11.2011 19:42
Dziękuję i polecam, zwłaszcza gdy mamy zapas białek.
anemon 13.11.2011 19:42
Dziękuję i polecam, zwłaszcza gdy mamy zapas białek.
Patrycja33 13.11.2011 16:34
mam ochotę na takie słodkości
Mariusz10 10.10.2011 23:22
znakomite
ela16 05.10.2011 09:47
super
Dorota59 01.10.2011 14:37
dawno nie jadłam tego ciasta, a jest pyszne
MAR3STA 20.09.2011 21:47
fajne
ben-ka 14.09.2011 07:36
ciekawy przepis,pewnie dobre jest takie ciasto:)
Elżbieta17 09.09.2011 10:46
Bardzo fajny przepis:)
anemon 08.09.2011 08:09
Proszę bardzo, polecam.
misia53 07.09.2011 23:10
a mi po pączkach zostają białka..... dzięki za pomysł
caroline1983 07.09.2011 22:28
Przyda mi się ten pomysł bo czasami robie ciasto kawowe a do niego potrzebuje tylko zółtek
Magdalena1110 02.09.2011 07:18
pycha
Agiatis 01.09.2011 07:13
Ciekawa propozycja, warta uwagi:) a tak w ogóle wygląda ślicznie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak