Sposób przygotowania

POLEWA
mascarpone 100 gramów
śmietana kremówka 30 gramów
cukier puder 1 łyżka

DODATKOWO:
mak 1 łyżka

Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, mak i bakalie.
Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Ciągle miksując wlewać chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.
Przelać do keksówki 8x27 cm. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 200*C.
POLEWA: wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na gładką masę. Rozsmarować na zimnym cieście, posypać makiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Ciekawa propozycja, warta uwagi:) a tak w ogóle wygląda ślicznie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Przyda mi się ten pomysł bo czasami robie ciasto kawowe a do niego potrzebuje tylko zółtek
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    a mi po pączkach zostają białka..... dzięki za pomysł
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    Proszę bardzo, polecam.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Bardzo fajny przepis:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ciekawy przepis,pewnie dobre jest takie ciasto:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    dawno nie jadłam tego ciasta, a jest pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ela16

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    znakomite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Patrycja33

    mam ochotę na takie słodkości
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i polecam, zwłaszcza gdy mamy zapas białek.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziękuję i polecam, zwłaszcza gdy mamy zapas białek.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    świetnie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Znam to ciasto pod nazwą piegusek. Z bakaliami jeszcze nie próbowałam, a ciasto jest pyszne!!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    \"Piegusek\" - podoba mi się taka nazwa, bo u mnie to zwykłe ciasto na białkach.
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    extra, czasem nie ma co z białkami zrobić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny pomysł można w smaczny sposób wykorzystać białka jajek
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    na pewno zrobię, bo często zostają mi białka:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Ten przepis rozwiązuje problem nadwyżki białek.
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    świetne ciasto
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    bardzo pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !