Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa
mak 1 szklanka
mleko 1/2 litra
masło 1/2 kostki
miód 1/2 szklanki
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa
cukier 2,5 szklanki
jajko 8 szt
masło 1 kostka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
lukier
cukier puder 1 szklanka
czekolada 1 szt
sok z cytryny 1 szt
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z makiem

Mak zalewamy wrzącym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do napęcznienia następnie osączamy na sicie i mielimy dwa razy,dodajemy miód i ucieramy.Prostokątną blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Masło ucieramy z żółtkami dodajemy mak i proszek do pieczenia.Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z masą makową i wylewamy równą warstwę na blachę.Pieczemy 15 min w 200 stopniach.Ser mielimy i ucieramy dodając po jednym żółtku,następnie wlewamy stopione ale nie gorące masło i wsypujemy proszek do pieczenia.Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy serowej ,przesypując mąką ziemniaczaną i mieszamy.Masę wykładamy na zapieczoną masę makową i pieczemy 40 min w 200 stopniach.Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny a czekoladę rozpuszczamy dodając 2 łyżki wody.Gorące ciasto smarujemy lukrem i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 10.05.2012 16:32
super
dorotka0000025 08.09.2011 12:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak