Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczka 2
masło 1/2 łyżki
olej łyżka
tymianek szczypta
sok z cytryny
sól, pieprz
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczka z jabłkami

Jabłka myję, kroję na ósemki i usuwam gniazda nasienne.
Piersi kurczaka kroję na zgrabne sznycle, rozpłaszczam dłonią, solę, pieprzę i posypuję niewielką ilością tymianku i większą ilością papryki. Na rozpuszczone masło z olejem wrzucam jabłka, dodaję piersi i smażę na dość silnym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.

Dodaję sok z cytryny, 2-3 łyżki wody (mięso nie powinno przywierać do patelni), zmniejszam ogień i duszę potrawę do miękkości, czyli jakieś 5-8 minut.
Jabłka nie powinny za bardzo się rozpaść.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.09.2011 14:41
świetne sznycle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak