Sposób przygotowania

600 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
100 g margaryny Kasia
250 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 żółtka
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy
3 kiełbasy regionalne
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 g mozzarelli w bloku
2 szczypty pieprzu kolorowego
1/2 łyżeczki kucharka smak lata

Mąkę zmieszać z drożdżami.
Margarynę stopić i ostudzić.
Mleko lekko podgrzać.
Do miski wsypać mąkę z drożdżami, dodać margarynę, żółtka, mleko, sól, pieprz cayenne i kurkumę i wyrobić ciasto.
Gdy ciasto jest wyrobione przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę.
Gdy lekko przestygnie dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, kucharka i pieprz i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilkę wyrobić, podzielić na 15 części.
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć, na środek nałożyć po łyżce farszu i zlepiać tworząc kuleczki.
Bułeczki okładać w papierkach do muffinek zlepieniem do dołu.
Z wierzchu posmarować je rozmąconym białkiem.
Bułeczki odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Komentarze

  • 3
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    taką niespodziankę mogę mieć zawsze :D
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    pioge7

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Lubię taką niespodziankę
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andysz

    pychotka;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !