Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa - 1 kg,
cebula - 2,
pieczarki - 500g,
sól,
pieprz,
sos sojowy,
ocet jabłkowy,
cukier,
papryka słodka mielona,
natka pietruszki,
olej lub inny tłuszcz do smażenia - kilka łyże

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę wielokrotnie przepłukać, aż woda będzie czysta, osuszyć. Można ją pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na grubo. Cebule pokroić w kosteczkę lub na piórka. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebule. Gdy cebula zacznie się szklic, dodać pieczarki. Przyprawić pieprzem. Smazyc przez kilka minut, po czym zrobić miejsce na środku patelni i wrzucić wątróbkę. Podsmażyć wątróbkę do zbrązowienia, mieszając od czasu do czasu. Gdy zmieni kolor, połączyć ją z cebulą i pieczarkami, przyprawić do smaku. Można podlać białym winem. Przed podaniem, lub w trakcie smażenia posypać świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !