Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2
śmietana 30% 300 ml
czosnek 3 ząbki
musztarda ognista 2 łyżeczki
miód płynny łyżeczka
mąka pszenna łyżka
sól
pieprz
papryka mielona
karkówka 4 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą

SKŁADNIKI:

karkówka b/k - 4 plastry o grubości 1cm,
cebula - 2,
śmietana 30% - 300ml,
czosnek - 3 ząbki,
musztarda ognista - 2 czubate łyżeczki,
miód płynny - kopiasta łyżka,
maka pszenna - łyżka,
sól,
pieprz,
papryka czerwona słodka, mielona.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką z obu stron. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc. Plastry mięsa ukladamy obok siebie w żaroodpornym naczyniu. Cebule siekamy w piórka i układamy na mięsie. Cebule można delikatnie posypać vegetą. Mąkę oraz miód rozprowadzamy dokładnie ze śmietaną, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę. Powstały sos wylewamy na cebule i mięso. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 1,5 godziny. Przez godzinę piekłam w 180 stopniach na średniej półce w piekarniku, po czym zmniejszyłam temperaturę do 150. Całość, podczas pieczenia można przykryć pergaminem, gdyby zaczęła zbyt mocno brązowieć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 23.02.2012 19:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak