Sposób przygotowania

Potrawę zaczynam od obrania i pokrojenia na dosyć grube plastry cebuli - owe plastry powinny mieś około pół centymetra grubości.

Plastry cebuli kładę na rozgrzaną łyżkę oleju na dużej patelni. Smażę cebulę jakieś dwie, trzy minuty z każdej strony na dość dużym ogniu - w zasadzie cebula powinna być raczej zgrillowana niż usmażona. Przewracam ją delikatnie, tak by poszczególne plasterki się za bardzo nie porozwalały. Kiedy cebula z każdej strony pięknie przyrumieniona, zdejmuję ją delikatnie z patelni, solę i pieprzę i trzymam przykrytą, by za bardzo nie ostygła.

Na tym samym oleju w podobny sposób smażę jabłko pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w szesnastki.

Kiedy jabłko się smaży - około jednej minuty z każdej strony, wątróbkę obsypuję z każdej strony niewielką ilością mąki.

Wątróbkę wkładam na patelnię, do której dolałem dwie łyżki oleju. Smażę ją pod przykryciem na dużym ogniu - bardzo bowiem pryska. Wątróbka smaży się około 5 minut - w tym czasie kilka razy ja przewracam. Kiedy z zewnątrz jest ślicznie przyrumieniona, czas by ją zdjąć z patelni, posolić, popieprzyć i umieścić w towarzystwie wcześniej przygotowanych jabłek i cebuli.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wyszła bardzo dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !