Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z brzoskwiniami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
jajko 4 sztuki
mąka 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
brzoskwinie 6 sztuk
dżem z owoców leśnych 12 łyżeczek
cukier puder
cukier 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. Ponieważ masło musi ostygnąć przed dodaniem do ciasta.
Krok 1 - Ciasto z brzoskwiniami foto
2
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na pianę, ale nie musi to być sztywna piana
Krok 2 - Ciasto z brzoskwiniami foto
3
Nieprzerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku
Krok 3 - Ciasto z brzoskwiniami foto
4
Do miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia
Krok 4 - Ciasto z brzoskwiniami foto
5
Na koniec wlewamy roztopione, ostudzone masło i wszystkie składniki miksujemy na gładką masę
Krok 5 - Ciasto z brzoskwiniami foto
6
Brzoskwinie obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i usuwamy pestki
Krok 6 - Ciasto z brzoskwiniami foto
7
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia
Krok 7 - Ciasto z brzoskwiniami foto
8
Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy i układamy na wierzchu brzoskwinie
Krok 8 - Ciasto z brzoskwiniami foto
9
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut
Krok 9 - Ciasto z brzoskwiniami foto
10
Po upieczeniu i wystudzeniu w każdą brzoskwinię wkładamy łyżeczkę dżemu i całe ciasto posypujemy cukrem pudrem
Krok 10 - Ciasto z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak