Sposób przygotowania

żółtka wbić do szklaneczki,wsypać cukier i ucierać łyżeczką tak długo aż uzyskamy jasnożółty lub najlepiej beżowy kolor[im bielsze tym lepsze]

ten przepis zna chyba każdy ja chciałam go dodać by podać wariacje na ten temat.
a więc:
1-zamiast ucierać w szklance można zrobić to spokojnie mikserem[wersja dla leniwych;)]

2-fajnie smakuje też gdy doda się cukier puder zamiast zwykłego

3-można zrobić wariant czekoladowy poprzez dodanie łyżeczki lub 2 kakao gorzkiego lub słodkiego

4-lub jakiś alkohol np.zwykłą wódkę lub inny[kiedyś próbowałem z piwem i też było ok]

5-jest świetny jako polewa do deserów lodowych

6-można dodać sok np z malin itp

7-wymieszać z bakaliami[mmm cudo]

8-dolać trochę do kawy oj taaak

9-pomieszać z bitą śmietaną i wyłożyć na owoce

10-lub wymyślić swój własny sposób na podanie tego jakże prostego ale pysznego deserku

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jerzy3

    chyba każdy lubi kogel mogel a tu na dodatek tyle propozycji podania:D
  • 0
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    faktycznie lista z zastosowaniem kogla mogla dość długa :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    ja akurat nie lubię
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    a ja kogel mogel uwielbiam - super są te propozycje, o wielu nawet nie pomyślałam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zielonamorelka

    cieszę się że propozycję się wam podobają-mam nadzieję że podpowiedziałąm jakieś nowe zastosowanie zwykłego staromodnego kogla;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    octo

    smak dziecinstwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    faktycznie, te dodatkowe propozycje, są rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    faktycznie, te dodatkowe propozycje, są rewelacyjne
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    kojarzy mi się z dzieciństwem
  • 0
    original
    Opublikowano

    erym

    smak dziecinstwa. no łezka w oku...
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    jadałam jako dzieciak, z jajek od kur które hodowała moja babcia.. ale mieszałam z ubitymi na sztywno białkami

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !