Sposób przygotowania

Mąkę wyrobić z żółtkami, białkiem, masłem i szczyptą soli. Odstawić ciasto na godzinę. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę. Z obu wycisnąć sok. W misce wymieszać migdały, cukier, sok i skórkę cytrynową. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę (np. do tart lub tortownice). Podwinąć brzeg na wysokość około 3 cm, Na ciasto wyłożyć masę migdałową. Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta. Wierzch polać dwoma łyżkami roztopionego masła. Można posypać też migdałami. Piec około 40 minut w temp. 200 C.
Smacznego!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    moje smaki...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !