Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z dyni i żurawiny

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 kg
żurawina 50 dag
cukier 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z dyni i żurawiny

Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żurawinę umyć i osączyć, część owoców rozgnieść i przełożyć do rondla. Wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać. Do gorącej may dodać całe żurawiny i rozdrobnioną dynię, gotować na wolnym ogniu, aż wiórki dyni staną się szkliste. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych składników, zamknąć i pasteryzować ok. 20 min. w temp. 95 stopni C. Odstawić do wystudzenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak