Sposób przygotowania

1. Pół kilograma ziemniaków gotujemy dzień wcześniej i odstawiamy by odparowały. Świeżo ugotowane ziemniaki są za mokre i nie będą się sklejały. Na drugi dzień przeciskamy ziemniaki przez prasę lub maszynkę.

2. Obieramy kilogram surowych ziemniaków i przecieramy. Z przetartych ziemniaków wyciskamy sok. Czynność wykonujemy w sokowirówce albo ręcznie wykręcamy w kuchennych materiałowych ręcznikach.
UWAGA utarte ziemniaki muszą być mocno wyciśnięte na wiór, czy wręcz trociny. W przeciwnym razie pyzy się rozkleją podczas gotowania.

3. Obie porcje ziemniaków łączymy ze sobą i wygniatamy jak ciasto. Dodajemy w międzyczasie 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej, która nada spoistości naszej masie ziemniaczanej. Zbyt duża ilość mąki sprawiłaby, że nasze ciasto byłoby gumowate.

4. Przygotowujemy farsz. Zmielone mięso przyprawiamy do smaku magą, solą oraz pieprzem.

5. Formujemy pyzy - wielkość jak na zdjęciu u?miech, wkładamy do środka porcję mięsa. Ilość mięsa według uznania, jedni wolą pyzy bezmięsne inni z większą ilością. Przy formułowaniu pyz ręce moczymy w wodzie by masa ziemniaczana nie przylepiała się do naszych rąk.

6. Pyzy wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około 30-40 minut w zależności od wielkości uformowanych pyz. Pyzy wyjmujemy łyżką cedzakową.

7. W tym czasie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i polewamy nim gotowe pyzy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Stenka

    pycha, dużo pracy ale warto
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Alec

    Ten przepis na pyzy to jakiś głupi żart.Żeby ciasto miało jako taką konsystencję to i 6 łyżek mąki kartoflanej by było mało,musiałem ratować mąką zwykłą,farsz tragedia,wyszedł po gotowaniu jakiś twardy bobek.No i samo gotowanie przez 40 minut to i kamień można rozgotować,nie mówiąc o pyzach,po 15 min gotowania pyzy zaczęły się rozlatywać.Ogólnie jakoś je odratowałem i dało się zjeść.Odradzam korzystania z tego przepisu,a osobie która to wstawiała gratuluję dobrego humoru.Proszę tylko aby takie przepisy wstawiać do działu z humorem,a nie tutaj.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !