Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto sezonowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
cukier puder 2 łyżeczki
margaryna 3/4 kostki
jajko 3
cukier waniliowy
śmietana 3 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier puder do posypania
śliwki węgierki kilkanaście sztuk
jabłka 5 dużych
rodzynki 1/2 szklanki
cynamon
płatki migdałowe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto sezonowe

Robimy kruche ciasto. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia i scieramy do niej na tarce o grubych oczkach margaryne, po czym siekamy ja nozem. Do miseczki oddzielamy zoltka, roztrzepujemy je z cukrem krysztalem i waniliowym oraz smietana. Tak powstala papke dodajemy powoli do maki wyrabiajac ciasto. Ciasto dzielimy na dwie czesci i kazda rozwalkowujemy do wielkosci foremki. Myjemy i obieramy jablka oraz sliwki. Jablka kroimy w grube polplasterki, sliwki w kosteczke. Rodzynki moczymy krotko we wrzatku i odcedzamy. Do foremki wkladamy 1 czesc kruchego ciasta i ukladamy jablka rzedami. Miedzy jablkami ukladamy rodzynki, na nich sliwki. Wszystko posypujemy cynamonem i migdalami. Kladziemy 2 czesc ciasta, nakluwamy ja widelcem, smarujemy pozostalym bialkiem i sypiemy migdalami. Pieczemy ok 40-50 min w temp 200-220*. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak