Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z dyni

3.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Otwórz słoiczek konfitury z dyni i poczuj magiczną atmosferę jesiennych dni. Delikatna konsystencja i aromat smarowidła sprawią, że każdy posiłek nabierze wyjątkowego charakteru. 

Składniki:

dynia 1 kg
cukier 70 dag
sok z cytryny
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z dyni

Smak konfitury z dyni jest niezwykle delikatny i harmonijny. Słodkość dyni równoważy się z przyjemnymi nutami korzennymi, tworząc wyjątkową kompozycję - przyjemną dla podniebienia. Wypróbuj przepis na konfiturę z dyni i delektuj się prawdziwie sezonowym smakiem o każdej porze roku!

Dynię umyć, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. W rondlu zagotować wodę i zanurzyć w niej przygotowaną dynię, wystudzić. Skropić sokiem z cytryny i rumem. Z wody (3/4 szklanki) i cukru ugotować syrop i wrzucać do niego dynię. Zamieszać i trzymać na ogniu od chwili wrzenia, po czym odstawić. Czynność powtarzać nazajutrz, aż kawałki dyni staną się przejrzyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.

Konfitura dyniowa doskonale komponuje się z tostami, naleśnikami, ciastami czy świeżym pieczywem, dodając im unikalnego smaku. Konfitura z dyni z dodatkiem rumu będzie idealna jako nadzienie do pączków czy muffinek. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak