Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem śliwkowo - gruszkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
gruszki 1 kg
cukier 1,5 kg
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem śliwkowo - gruszkowy

Jabłka i gruszki umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i odstawić na 12 h. Ostudzone owoce włożyć do rondla i gotować na małym ogniu 15 minut. Z umytych węgierek wyjąć pestki, każdą pokroić na 4 części i dodać do gotującego się dżemu. Gotować, aż śliwki staną się szkliste. Z gotowego dżemu zdjąć szumowiny, gorący przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak