Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
margaryna 25 dag
cukru 25 dag
żółtko jajek 3
białko 3
cukru 15 dag
Biszkopty 10 pokruszone
rabarbar 1,5 - 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z rabarbarem

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekac margaryne dodac cukier, żółtka i szybko zagnieść ciasto. uformowac z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą w włożycz na 2 godziny do lodówki. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać z zewnętrznej cienkiej skórki i pokroic na kawałki długosci 3 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto rozwałkowac na na opruszonej mąką stolnicy, a nastepnie przenieść je na blachę i ponakłuwać widelcem. Wysoko wylepić ciastem brzegi blachy. Posypac drobno pokruszonymi biszkoptami. rabarbar ułożyć gęsto i równomiernie na cieście.Piec w piekarniku 30 minut. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodac stopniowo 15 dag cukru. lekko przestudzony placek posypać 3-5 łyżkami cukru krysztalu i pokryć równomiernie pianą. Zapiekac w lekkim piekarniku przez 10-15 minut (aż lekko zbrązowieje)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 25.10.2012 18:39
placki z rabarbarem są przepyszne, kompot z reszta rówież;)
Ewelina38 09.06.2011 12:04
super ciasto
Aleksandra45 16.12.2010 11:42
bardzo lubię taki placek!
mamusia1 03.09.2010 16:05
delikatny i winny! upiekę na pewno!
Beata73 03.09.2010 15:36
wypróbuję ale za rok!
Łucja1 03.09.2010 14:32
przepis godny uwagi!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak