Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła 15 dag
mąki 25 dag
jajko 1 duże
żółtko jajek 3
cukru pudru 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki

łyżka zmieszanych w równych częściach:cynamonu,tłuczonych goździków, startej gałki muszkatołowej oraz imbiru,
powidła lub owoce z konfitury
mleko skondensowane

Masło utrzec na pianę, po czym - nie przestając ucierac- dodac jajko, żółtka, cukier, przyprawy a następnie mąkę. Wyrobic, odstawic do lodówki na 2 godziny. Rozwałkowac ciasto jak na pierogi, wycinac niewielkie trójkąty. W środek dac nieco powideł lub owoce z konfitury. Złożyc, połączyc brzegi trójkątów. Ułożyc na posmarowanej masłem blasze. Posmarowac wierzch mlekiem skondensowanym. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 180 przez 15-20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak