Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos po staropolsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 5 kg
smalec 5 łyżek
żeberek 2 kg
olej 4 łyżki
grzyby suszone 100 gram
kiełbasa zwyczajna 1 kg
cebula 700 gram
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
marchew 500 gram
ziele angielskie 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
kminek 1 łyżka
rodzynki 100 gram
suszone śliwki kalifornijskie 200 gram
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżka
wino czerwone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos po staropolsku

Kapustę zalać 2 litrami wody, dodać sól, pieprz, smalec, liście laurowe i pozostałe zioła.
Gotować 1 godzinę. Grzyby zalać wrzątkiem. Żeberka pokroić i usmażyć.
Dodać je do gotującej się kapusty.
Na tym samym oleju obsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki i również dodać do kapusty.
Cebulę posiekać i zeszklić na pozostałym oleju. Pokrojone w plasterki marchewki dorzucić do cebuli, obsmażyć. Następnie wrzucić je do bigosu.
Dodać wino i grzyby wraz z wywarem.
Wszystko dusić przez 3 godziny.
Pod koniec gotowania dodać rodzynki suszone i suszone śliwki.
Żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości, pokroić i wrzucić do bigosu.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.10.2011 20:12
Dobrze jest też dodać żurawinę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak