Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chrupiące skrzydełka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

skrzydełka kurczaka 10 szt
woda 1 l
sól 1 łyżeczka
sos sojowy 1 łyżka
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 200 g
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczka
pieprz 2 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka
olej 150 ml
cebula 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka umyć, pociąć na trzy części.
Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą.
Zagotować, zebrać burzyny, posolić i dodać sos sojowy i gotować na małym ogniu prawie do miękkości.
Po ugotowaniu skrzydełek wyjąć je z wywaru, przestudzić.
W misce zmieszać bułkę tartą z pieprzem kolorowym, cayenne, czosnkiem i cebulką granulowaną.
Jajka roztrzepać ze szczyptą soli.
Najcieńsze części skrzydełek odłożyć, a pozostałe panierować w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i na koniec znowu w bułce.
Tak opanierowane skrzydełka smażyć na rozgrzanym na patelni oleju za złoty kolor.
Skrzydełka możemy również smażyć na głębokim tłuszczu we frytkownicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 18.05.2012 19:51
uwielbiam mięsko
cukiereczek 20.11.2011 08:21
super
jolanta19 05.11.2011 17:52
super
jolanta19 05.11.2011 17:52
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak