Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z soczewicy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 15 dag
ziemniaki 25 dag
cebula
koperek
suszone śliwki 1 garść
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz
kostka rosołowa 1 sztka
orzechy włoskie 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z soczewicy

Soczewicę opłukać, zalać przegotowaną wodą, namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając kostkę rosołową. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć, często mieszając.
Gdy soczewica będzie miękka, wrzucić podsmażoną cebulę i namoczone śliwki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Orzechy wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika lub zrumienić na suchej patelni. Lekko ostudzić, drobno pokroić, dodać do zupki. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minutek.
Posypać koperkiem przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.12.2011 16:31
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak