Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać, zalać przegotowaną wodą, namoczyć przez noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyła, dodając kostkę rosołową. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć, często mieszając.
Gdy soczewica będzie miękka, wrzucić podsmażoną cebulę i namoczone śliwki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut.
Orzechy wstawić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika lub zrumienić na suchej patelni. Lekko ostudzić, drobno pokroić, dodać do zupki. Doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minutek.
Posypać koperkiem przed podaniem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !