Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezmięsne leczo

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 3 sztuki
pomidory 3 sztuki
cebula 1 sztuka
sól
pieprz
czosnek 2 ząbki
papryka zielona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bezmięsne leczo

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa myjemy, cebulę obieramy i kroimy w półplastry, czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę z czosnkiem wrzucamy do dużego garnka i podsmażamy na odrobinie oleju, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy paprykę w grubą kostkę. Dorzucamy do garnka, pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę- dorzucamy do garnka, wszystko dokładnie mieszamy, na koniec obieramy cukinię, ale w paski, zostawiając część skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka
Krok 1 - Bezmięsne leczo foto
2
garnek przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu
Krok 2 - Bezmięsne leczo foto
3
Jak warzywa puszczą soki, mieszamy wszystkie składniki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą ilością słodkiej papryki w proszku.
Krok 3 - Bezmięsne leczo foto
4
Gotowe leczo nakładamy na talerze
Krok 4 - Bezmięsne leczo foto
5
Fajnym dodatkiem do leczo jest pełnoziarnista bułka pokrojona w plastry, nie powinna być bardzo świeża, wtedy idealnie nadaje się do zbierania sosu z talerza
Krok 5 - Bezmięsne leczo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak