Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwkowe ciasto kruszonkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szklanki
jaja 5
cukier 1/2 szklanki
margaryna kostka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwkowe ciasto kruszonkowe

Żółtka zmieszać z mąką, proszkiem, margaryną i cukrami. Wyrobić kruszonkę. Podzielić pa pół. Białka ubić na pianę. Śliwki przekroić, wyjąc pestki. Tortownicę (26 cm) natłuścić i wysypać bułką. Wyłożyć pół ciasta. Ułożyć śliwki, przykryć pianą i posypać resztą ciasta. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak