Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik babuni

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
cukier 30 dag
jajko
proszek do pieczenia opakowanie
smalec 3 łyżki
cukier waniliowy opakowanie
cynamon
masło 15 dag
jabłko winne 1 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik babuni

Masło i smalec posiekać z mąką i proszkiem. Wlać ubite z cukrem zwykłym (10 dag) i waniliowym jajko, zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blasze 24x29 cm i piec na rumiano w temp. 190 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć. Wsypać resztę cukru i cynamon. Usmażyć. Ciepłą marmoladę nałożyć na ciasto. Z reszty ciasta uformować cienkie paski i ułożyć na wierzchu w kratkę. Piec w 190 stopniach w piekarniku, aż się zrumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak